Ashraf-Fayadh

Den 2 februari beslutade den saudiska domstolen att upphäva dödsstraffet mot poeten Ashraf Fayadh. Straffet är nu omvandlat till åtta års fängelse och 800 piskrapp.

Den palestinske poeten, konstnären och curatorn Ashraf Fayadh dömdes den 17 november till döden för ”apostasi” (avfall från islam) av en domstol i Abha i Saudiarabien. Domen baserades på Fayadhs diktsamling Instructions Within och på hans twitterposter och privata konversationer.

”I stället för att rättmätigt frikänna och släppa poeten Ashraf Fayadh, har den saudiska domstolen endast förlängt denna orättvisa straff genom att omvandla det till ett långt fängelsestraff och en motbjudande fysisk bestraffning. Ashraf Fayadh sitter fängslad bara för att ha utövat sin lagliga rätt till yttrandefrihet – vi kommer att fortsätta pressa de saudiska myndigheterna och kräva hans omedelbara frigivning”, säger Carles Torner, verkställande direktör på PEN International.

Svenska PEN fortsätter att protestera kraftfullt mot domen eftersom den strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den är ännu ett exempel på Saudiarabiens brist på tolerans för det fria ordet, i likhet med den uppmärksammade domen mot Raif Badawi. Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN, säger:

”Det är en marginell förändring av straffet. Vi talar om ett land som är en stor spelare på den internationella scenen som kränker mänskliga rättigheter på ett alldeles flagrant sätt samtidigt som man sitter i FN:s råd för mänskliga rättigheter, och det är faktiskt helt oacceptabelt.” – Pressmeddelande från Svenska PEN

Ashraf Fayadh – Historik

Ashraf Fayadh, även känd som Aschraf Fajadh, född 1980 i Palestina, är en konstnär, poet och kurator av palestinskt ursprung. Han har varit verksam inom Saudiarabiens konstscen, arrangerat och hållit utställningar för saudiarabisk konst i Europa och Saudiarabien. Han var aktiv i den brittisk-arabiska konstorganisationen Edge of Arabia.

Efter ett personligt gräl med en konstnärskollega på ett kafé greps Fayadh av landets religiösa polis år 2013 i Abha i sydvästra Saudiarabien. Han släpptes mot borgen, men blev sedan åter arresterad och åtalad under början av 2014. Han dömdes till fyra års fängelse och 800 piskrapp. Vid ett överklagande blev hans fall åter prövat och en ny domare tilldelades hans fall. Domaren dömde Fayadh till döden. Han anklagades för att förespråkat ateism i sin diktsamling Instructions Within från 2008. Han hade varken tillgång till försvarsadvokat under arrestering eller åtal, och räknas som samvetsfånge av Amnesty International.

Fayadhs anhängare anser att han blivit straffad av hårdföra religiösa konservativa för att han laddat upp en video på en man som får utstå offentligt spöstraff av den religiösa polisen i Abha. Adam Coogle, en Mellanöstern-forskare för Human Rights Watch, ansåg att Fayadhs dödsdom tydliggjorde Saudiarabiens “totala intolerans mot de som inte delar det regeringsmandaterade religiösa, politiska och sociala synsättet”.

Facebooktwitter
Facebooktwittermail