Valentine

Det är konstigt för ett land med en sådan gammal historia, rik kultur, starka traditioner, att anpassa sig till en “ny” tradition, märkesdag. Speciellt en tradition från ett sådant ungt land. Men hjärtat vill vad hjärtat vill antar jag! Det finns inget nytt om Alla hjärtans dag, dess ursprung går tillbaka till antikens Rom – men hur vi firar nu är någorlunda ny. Det har förändrats genom historien, och Sverige har bara nyligen börjat att fira denna märkesdag så som vi känner den. En dag för älskare – när blommor, godis och kort representerar romantik och känslan av en relation. Det var inte förrän runt 1980-talet, temat med hjärtformad choklad, rosor, och Cupids invaderade Sverige.

Många människor föraktar denna märkesdag eftersom de tror Alla hjärtans dag bara uppfanns för att öka konsumtion … i Sverige introducerades den först som just det av listiga köpmän. Hur började Alla hjärtans dag firas i Sverige? Genom att sälja blommor. På 1960-talet var det blomster försäljare som försökte att driva idén om Alla hjärtans dag, genom att härma den amerikanska upplägget i ett försök att öka försäljningen. Det tog ett antal år innan Valentine blev accepterad, nu har det blivit mer populärt och firas regelbundet sedan 1980-talet, men anses fortfarande inte vara en officiell helgdag. Kärnan i Alla hjärtans dag är densamma som i Amerika men i mycket mindre skala. Här i Sverige kallas “alla hjärtans dag”, vilket betyder “All Hearts Day”, även om det fortfarande är annars känd och ibland marknadsförs som Valentines day.

För vissa människor är det inte bara en handling som sparas upp för speciella tillfällen, det är en livsstil, en aldrig sinande resa, och alltid ett försök att köpa en biljett till ditt hjärta.

Det är Alla hjärtans dag idag, och det är en sak som folk runt om i världen säger “jag älskar dig” till sina utvalda (och hoppas att komplimangen blir returnerad).

Men vilket land säger det mest? Twitter band tweets som hänvisar till frasen “jag älskar dig” i över 100 olika länder och fann att Sverige var det mest romantiska nationen i världen, med Slovenien, Israel, Förenade Arabemiraten och Norge efter sig som de fem bästa.

De mest charmiga och romantiska nationen är det svenska folket. Deras jämlika förhållningssätt till “romancing” ger hopp till folk utan latinskt utseende eller silver-spontana repliker.

Känd för sitt goda uppförande, är den svenska mannens hemliga vapen inte hans gyllene hår eller perfekta tänder, utan hans vilja att lika gärna gå omkring med en dammtrasa. I en nyligen genomförd studie av 12 länder från Oxford University av ekonomen Almudena Sevilla-Sanz fann man att svenska mäns “upplysta attityder till könsroller gör dem till de bästa möjliga män i den utvecklade världen”.

Alla hjärtans dag i norra Sverige firas av svenska par på en mängd olika sätt – confect, vin, presenter, eller genom att besöka en trevlig restaurang, gå till en klubb med levande musik, eller titta på Aurora Borealis när mörkret faller på.

Facebooktwitter
Facebooktwittermail