Sad Girl - by mhx

På Måndag den 1 Februari publicerade Christina Åkesson från Sjöbo ett öppet brev på Facebook. Christina Åkesson har sin dotter på ett behandlingshem i Sävsjö för unga kvinnor som lider av psykisk ohälsa. Och i sitt öppna brev beskriver hon en djup orättvisa och ett allvarligt övergrepp på en ung, redan svårt utsatt, kvinna. Vi publicerar hela det öppna brevet nedan.

Öppet brev om en en förtvivlad dotter!

Öppet brev som skall skickas till kommun, chefer, IVO och varenda tidning jag kan hitta!

I fredags fick jag ett samtal från en förtvivlad dotter! Hon befinner sig på ett behandlingshem i Sävsjö för unga tjejer med psykisk ohälsa. Två prover hade skickats till analys och ett av dom kom tillbaka positivt på höga mängder av Tramadol!

Min dotter ringde och grät och bedyrade att hon inte tagit något!
Jag vet inte om vi har ett ganska unikt förhållande till varandra, men hon har aldrig ljugit för mig och jag vet också att hade hon tagit ett återfall så hade jag varit den första att veta om det! Hon har alltid känt att hon har kunnat vända sig till mig..så alltså jag tvivlade inte ett ögonblick på vad hon sa!

Hur skulle hon ha fått tag i det, för vilka pengar, och var?? Hon lider av social fobi och kan inte ta kommunala färdmedel så hon är låst på behandlingshemmet! Ingenting stämde! Rebecca krävde ett salivtest..för att bevisa att hon var oskyldig..hon nekades med förklaringen att dessa proven var i princip 100%iga!

Föreståndaren Magnus Johansson, för Strandhagen som behandlingshemmet heter, har ett samtal med Rebecca där han dels upplyser henne om att avtalet som dom har fått ifrån Sjöbo kommun säger att ett misstag, ett återfall så ska Rebecca skrivas ut och dels talar om att det inte finns någon anledning att misstro vad papperna och analysen säger..Du är skyldig till det här!

Jag pratar med Magnus Johansson och ifrågasätter…Var är logiken…??? Var när och hur skulle detta ha gått till…med vilka pengar..och OM hon hade varit påverkad av stora mängder Tramadol..VAR FANNS DIN PERSONAL SOM INTE HAR MÄRK DET??? Han envisades med att hänvisa till analysen!

Rebeccas mormor försöker också att prata med Magnus och säger som jag…Vi VET att Rebecca inte ljuger!! Ingenting av detta stämmer och saknar det logik! Magnus svarar med att det bästa är att hon bara helt enkelt erkänner!
Mormor upplyser honom om att det kommer aldrig att hända! Hur kan man erkänna något man inte har gjort??

Där står hon ensam, 30 mil från sin familj och med INGEN som tror på vad hon säger!
Ångestnivån är skyhög för min dotter framförallt men också för mig som sitter fast på mitt jobb och kan inte göra någonting!

Jag säger åt henne…RIng din socialsekreterare…Hon måste kräva en utredning! Jag ringer själv upp Sjöbo kommun och ber växeln att få tag på Tuija Kaattari som socialsekreteraren heter…talar om att det är fruktansvärt akut och att hon måste ringa min dotter omgående!

Någonstans trodde jag att hon skulle stötta och kräva att gå till botten med detta!
Hon ringer upp…och talar om att under sina 20 år i yrket så har hon aldrig varit med om att några misstag har begåtts och det var dags att min dotter ” steppade upp och tog ansvar för vad hon hade gjort..med en nedlåtande och förnedrande underton!!

I sin panik och förtvivlan skriker Rebecca åt personalen att gå ut ur rummet vilket dom också gör! Trots att detta är en tjej med ett sedan länge känt självskadebeteende och upprepade allvarliga självmordsförsök!

Dom lämnar henne…ensam, utpekad och misstrodd! Jag får henne i telefon och jag ber henne…Gör dig inte illa!! För sent!! Hon har skurit upp sina armar med en skitig tallrik!! Jag ringer i panik tillbaka till SJöbo kommun ..GÖR NÅNTING!!!! Jag hör ingenting därifrån!

I denna vevan anländer Rebeccas kontaktperson till behandlingshemmet! Hon får reda på vad som hänt och talar om att Nej men jag har bara tagit ett prov på Rebecca…inte två! Jodå säger Magnus men Jannike står på sig! Vi får gå och kolla detta! Han ger med sig..trots att han strax innan hade talat om att nu loggade han ut och tänkte åka hem! Då uppdagas det! Det som inte var möjligt…Provet och analysen var inte Rebeccas!! På behandlingshemmet har man skrivit rätt namn men av någon anledning råkat skriva dit Rebeccas personnummer! Provet skickas iväg till tekniskt laboratorium där man underlåter sig att matcha namn med personnummer utan genomför testen ändå och går efter personnumret!

Efter timmar av panik, av ångest och av ensamhet kommer man och ber om ursäkt för begånget misstag!!?????

Om inte Rebeccas kontaktperson hade kommit vid rätt tillfälle hade detta misstag aldrig uppdagats för man VILLE inte höra något annat än att analysen var korrekt! Logik, tanke, och framförallt….att ge en människa en chans att bevisa sin oskuld fanns inte!

Man drog utan att blinka undan mattan för en tjej som kämpat så otroligt tappert! Hade det inte varit för kontaktpersonen Jannike så hade förmodligen Rebecca varit utskriven och ärligt talat…jag vet inte om jag hade haft henne kvar i livet! Hon var helt beredd att ge upp!!

Magnus har ringt upp mig idag med en förklaring om tekniska omständigheter och hur detta nu kunde hända. Dom vill lägga all skuld på tekniskt laboratorium…men trots allt var det på behandlingshemmet som det första misstaget begick!

Jag är fullt medveten om tekniska misstag och den mänskliga faktorn..jag vet att det kan hända! Detta var nämligen tredje gången Rebecca råkar ut för felaktiga analyser! DOM däremot hade ingen förståelse för att detta kunde hända…Han som chef på ett behandlingshem och hon med sina 20 år som socialsekreterare! Jag har förståelse för den sortens misstag, men jag har INGEN förståelse för hur man kan utsätta en människa för den psykiska terror som dessa utsatte min dotter för!! Det är helt oförlåtligt och det är ingenting jag kommer att nöja med mig!

Under 20 år har Tuija socialsekreteraren inte varit med om några misstag?? INTE?? Hur många har faktiskt inte haft den turen som Rebecca hade att där kom någon som trodde henne?? Hur många misstag har egentligen begåtts och hur många människor har ni misstrott?? Finns nog inga svar på den frågan!!

Det står i kontraktet är att vid första återfall ska Rebecca kastas ut!! ETT Misstag!
Rebecca misslyckades inte…Men det gjorde ni Magnus Johansson och Tuija Kaattari!!

Det här är ERT misstag!! Hur många chanser ska ni ha att förstöra för människor!! Är det inte dags för er att lämna era uppdrag till kompetent, kunnig personal ?? Folk som kan tänka logiskt och som har ett hjärta!!
Det här får aldrig hända igen och jag kommer att göra allt som står i min makt för att detta inte sopas under mattan!

Christina Åkesson

Facebooktwitter
Facebooktwittermail