leonardo

Jag tror The Revenant ger Leonardo DiCaprio hans bästa chans att vinna en Oscar hittills. Vilken löjligt trevlig film DiCaprio och hans regisör Alejandro González Iñárritu har gjort. En gnistrande, rå vildmarks concerto grosso, kryddad med storsäljande mängder självförhärligande och med starka dofter av machismo.

Revenant är den förskönade sanna historien om en 19-tals päls trapper, Hugh Glass, som överlever ett björnangrepp och hans sons död i händerna på en pionjär kollega – och vandrar sedan sin väg över tusentals kilometer av fryst, skoningslös, tundra för att lösa situationen.

Revenant är verkligen en fantastisk film. Från första rutan till den sista, är filmkonsten helt enkelt fantastisk och kommer att ta andan ur dig. Men det bästa med The Revenant är Leonardo DiCaprio. Hans karaktär, Hugh Glass, attackeras av en grizzlybjörn i en av de mest brutala och rysande scener i den moderna filmhistorien. Men det blir bara värre för Glass. Han blir kvar för att hämnas – hans son mördas av en av hans kollegors män, Fitzgerald (Tom Hardy).

Trots Sorgen och fysisk smärta som han uthärdar har Glass bara två alternativ: att vara jägaren eller blir den jagade. Han väljer den förra och kryper fram kilometer för kilometer på den onda, mördande kalla tundran, i en strävan att hitta Fitzgerald och få sin hämnd. Han måste lära sig hur man överlever ensam och bitter isolering – som smittar av sig från skärmen och är inte för folk med svagt hjärta.

DiCaprio prestanda ger ett häpnadsväckande bevis på hans engagemang för sina roller. Det är verkligen övertygande när, till exempel, han kastar sig i den kalla floden. Då han halvnaknen och av köld skallrande tänder. griper tag i en fisk och äter den rå.

Det är en föreställning som vi i hög grad saknat, som under långa perioder saknar ord, medans ångest transporteras genom ångestfyllda skrik, plågade flämtanden och stönanden från en sönder-trasad mänsklig hals och den filmiskt förmedlade stanken från råa blottade inälvor.

Filmning gjordes i avlägsna hörn av Alberta, Kanada; Argentina och Montana, chef för fotografering var Emmanuel Lubezki som fångar verkligt vild vildmark på ett sätt som lämnar betraktaren imponerad och berörd. Naturen: “The Revenant” – är bergigt och genomkorsas av snabbt rinnande floder, som omfattas av skogen och filmad enbart med naturligt ljus – det är en skoningslös plats som inspirerar förvåning och ett slags vördnad på vad Iñárritu och DiCaprio har åstadkommit här. Vördnad också för de människor som verkligen lever här fortfarande.

The Revenant släpps i USA den 25 december i Australien den 7 januari och i Storbritannien den 15 januari

Facebooktwitter
Facebooktwittermail